Astma

Wat is astma?

Het is een chronische aandoening van de longen, waarbij de longen zowel gevoelig als geïrriteerd zijn. Bij een astma-aanval worden de luchtwegen nauwer en krijgt men moeite met ademhalen. Erfelijkheid speelt een belangrijke rol bij deze aandoening. Wanneer één van de ouders astma of een allergie heeft, is er 50% kans dat het kind het ook krijgt. Ook kinderen die te vroeg geboren zijn of een laag geboortegewicht hebben, hebben een verhoogde kans. Daarnaast kan het zich op latere leeftijd ontwikkelen.

Het is een overgevoeligheidsreactie voor stoffen (prikkels) die in de longen terechtkomen. Voorbeelden van deze stoffen zijn: huisstof, pollen, rook, haren of huidschilfers. Het uit zich bij ieder persoon op andere wijze. Enkele kenmerken van  zijn; benauwdheid, hoesten, ‘piepen’ tijdens het ademhalen, kortademigheid en vermoeidheid.

Tips

Als u astma heeft, zijn uw longen overgevoelig voor bepaalde prikkels. Het is dus belangrijk om de prikkels waar u niet tegen kunt zoveel mogelijk te vermijden.
Een actieve levensstijl is voor iedereen gezond, vooral voor mensen met astma. Sporten is misschien even wennen, maar het verbetert uiteindelijk de conditie van uw longen en maakt de klachten minder.
Roken is voor niemand goed, dat weten we allemaal. Maar roken en astma is pas echt een slechte combinatie.
Het is niet zozeer een lokale klacht die alleen in de longen zit, maar is in principe een probleem van het immuunsysteem, en dat betreft het hele lichaam. Omdat met homeopathie ook het gehele lichaam wordt behandeld, kunnen vaak goede resultaten worden bereikt met homeopathie. 

Wat doet een homeopaat?

Een homeopaat schrijft een op de persoon afgestemd geneesmiddel voor dat het zelf genezend vermogen activeert en stimuleert. Het algemene afweersysteem wordt hierdoor versterkt waardoor de allergie minder wordt of verdwijnt.