Allergie

Wat is een allergie?

In Nederland heeft ongeveer 25% van de bevolking last van een allergie. Een allergie is een abnormale reactie van het immuunsysteem na contact met een bepaalde stof. Het immuunsysteem van ons lichaam tracht schadelijke stoffen en/of micro-organismen onschadelijk te maken. In sommige gevallen kan het immuunsysteem verkeerd reageren op onschuldige stoffen, zoals huisstofmijt, melkproducten, noten en/of stuifmeel. Het immuunsysteem reageert overdreven als het met deze vreemde stoffen of organismen te maken krijgt, en behandelt ze alsof ze schadelijk zijn, zoals bij bacteriën. Het gevolg is een allergische reactie of een histaminereactie. Die reactie kan variëren van jeukende ogen en een loopneus tot ernstige huid- en andere klachten. 

Veel voorkomende allergenen (stoffen waarop je allergisch kunt reageren) zijn bepaalde voedingsmiddelen, graspollen, sporen, geneesmiddelen en schoonmaakmiddelen. Ook stress kan allergische reacties geven.

Er zijn verschillende factoren van invloed op het ontwikkelen van een allergie. Van een aantal factoren zoals erfelijkheid, hygiëne en leefstijl is bekend dat ze in meer of mindere mate effect hebben op het ontstaan van een allergie. Toch is er vooral nog heel veel niet bekend over dit onderwerp.

Tips

Ben je gevoelig voor huisstofmijt, gras- of boompollen of huisdieren? Neem dan preventieve maatregelen. Vermijd zoveel mogelijk de stoffen die de allergische reactie veroorzaken.

Wat doet een homeopaat?

Een homeopaat schrijft een op de persoon afgestemd middel voor dat het zelf genezend vermogen activeert en stimuleert. Het algemene afweersysteem wordt hierdoor versterkt waardoor de allergie minder wordt of verdwijnt.